(FOTO) Imagini spectaculoase cu aurora boreală provocată de ultima furtună solară. Astronomii sunt îngrijoraţi

Astronautul Robert Hines a publicat patru fotografii cu aurora boreală văzută din spaţiu pe contul său de Twitter. Acest fenomen a fost provocat de furtuna geomagnetică, cauzată de ultima furtună solară petrecută în cursul acestei săptămâni.Fenomenul, pe cât este de fabulos, pe atât este aducător de veşti rele. Astronomii sunt îngrijoraţi că furtunile solare se vor intensifica în actualul ciclu solar, debutat din 2019 şi care va atinge maximul în anul 2025. O furtună solară severă poate afecta grav telecomunicaţiile şi chiar să distrugă reţelele electrice, ducând civilizaţia modernă înapoi în evul mediu.

Pamantul este lovit in aceste zile de o puternica furtuna solara. Unul din efectele acesteia este aparitia aurorei boreale in zone aflate la latitudini mai joase decat in mod obisnuit.

Astfel se face ca spectaculosul fenomen a putut si observat si fotografiat inclusiv in nordul Marii Britanii sau al Statelor Unite ale Americii, nu doar in apropiere de Polul Nord.

Furtuna solara a impins masa coronala in spatiu, aceasta ajungand pe pamant in cursul zilei de marti.

Iata cateva din cele mai spectaculoase imagini cu aurora boreala de zilele trecute surprinse de martori in Alaska, nordul Marii Britanii si in Carolina de Nord, SUA.

A fost o perioadă aglomerată pentru activitatea solară. În martie 2022, Pământul a fost lovit de mai multe furtuni geomagnetice, potrivit agențiilor guvernamentale meteorologice din SUA și Marea Britanie.

Deși furtunile geomagnetice probabil nu au cauzat niciun rău, ele au adus în atenție potențialul pericol care ar putea veni de la furtuni mai puternice în viitor. La începutul acestei luni, o furtună geomagnetică de clasă G1 a lovit Pământul, provocând aurore strălucitoare peste Canada. Singura problemă este că nimeni nu a văzut această furtună venind până nu a fost destul de târziu.

În urmă cu cinci zile, o pată solară gigantică și filamente de pe suprafața solară i-au făcut pe astronomi îngrijorați de posibilele erupții solare direcționate spre Pământ și de ejecții de masă coronală (CME) care ar putea duce la întreruperi de curent.

În cele din urmă, vineri, s-a raportat că a izbucnit o erupție solară masivă, care ar putea determina întreruperi radio în multe părți ale lumii.

O „lovitură directă” de la o furtună solară

Sâmbătă, cercetătoarea Tamitha Skov, cunoscută drept „Femeia Vremii Spațiale” a prezis o „lovitură directă” a unei furtuni solare care va avea loc marți. Ea a apelat la rețelele sociale pentru a împărtăși știrile împreună cu un videoclip al modelului de predicție al NASA. Skov este cercetător la Aerospace Corporation.

„Lovitură directă! Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi Pământul.”, a scris ea pe Twitter.

„NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie.”, a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului și radioului.

Condiții de nivel G2

Tweet-ul ei îngrijorător a fost urmat de o altă postare însoțită de un videoclip cu Soarele.

„Filamentul lung, asemănător unui șarpe, s-a îndepărtat de Soare într-un balet uluitor.”, a scris profesorul de știință explicând videoclipul.

„Orientarea magnetică a acestei furtuni solare direcționată de Pământ va fi greu de prezis. Condițiile de nivel G2 (posibil G3) pot apărea dacă câmpul magnetic al acestei furtuni este orientat spre sud!” a mai notat ea.

Cu Soarele aflat acum într-o fază activă a ciclului său solar de 11 ani, incidente precum acestea sunt de așteptat să crească. Întrebarea devine acum: cât de nocive sunt cu adevărat aceste furtuni solare? În mod obișnuit, acestea pot provoca întreruperi semnificative ale sistemelor de navigație GPS, care ar putea sfârși prin a perturba călătoriile pentru aeronavele și navele mici. În afară de asta, însă, nu există prea multe motive pentru a vă face griji.

Furtuna solară din 1859, cea mai puternică

În perioada 1-2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată până în anul 2013. 

Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observații demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Munților Stâncoși, care au fost atât de strălucitoare încât lumina lor a trezit căutătorii de aur, care s-au apucat să-și pregătească micul dejun pentru că au crezut că era dimineață.

Sistemele de telegraf din toată Europa și America de Nord s-au prăbușit. Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc. Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită și să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare, potrivit wikipedia.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii