Rusia a lansat rachete Kalibr ce costă milioane de dolari împotriva unor HIMARS-uri de lemn construite ca momeli de ucraineni

Forțele armate ruse au folosit rachete Kalibr în valoare de milioane de dolari să tragă asupra unor momeli din lemn construite de ucraineni pentru a semăna cu sistemele HIMARS primite din partea Statelor Unite, relatează The Washington Post.

Jurnaliștii de la The Post citează un oficial ucrainean și un diplomat american care au relatat că apărătorii ucraineni au realizat momeli din lemn care, filmate de dronele rusești, semăna cu lansatoarele multiple de rachete americane.

Dronele rusești au transmis date despre locurile în care se află „sistemele” către Flota Mării Negre care a atacat machetele, confundându-le cu ținte reale.

„După câteva săptămâni pe teren, cel puțin 10 rachete de croazieră Kalibr au fost trase asupra momelilor – un succes inițial care a permis Ucrainei să extindă producția de copii pentru o utilizare mai largă”, afirmă unul dintre oficialii citați de jurnaliștii americani.

„Când dronele văd aceste baterii [de rachete], este ca și cum ar vedea o țintă VIP”, a precizat celălalt.

Rușii au anunțat „victoriile” repurtate împotriva sistemelor HIMARS americane

Diplomatul cu care au discutat cei de la The Washington Post afirmă că loviturile asupra machetelor ar putea explica parțial de ce ministerul rus al Apărării a raportat că a distrus mai multe sisteme HIMARS decât a primit vreodată Ucraina.

Potrivit unui diplomat american citat de WP, loviturile pe machete pot explica parțial de ce rușii au raportat că au distrus mai multe sisteme HIMARS decât a primit vreodată Ucraina.

Ukraîinska Pravda amintește că jurnaliștii de la Forbes au calculat costul de producție al unei rachete Kalibr la 6,5 milioane de dolari.

La începutul lunii august Rusia a lansat asupra Ucrainei rachete în valoare de 100 de milioane de dolari în doar o zi, însă în cazul respectiv a fost vorba de rachete de tipul Kh-101 (Kh-555), mai scumpe.

Racheta 3M14 Kalibr în schimb este o rachetă de croazieră mare-sol care a devenit o armă de bază a Marinei Militare a Rusiei în ultimii ani. Flota Mării Negre a fost modernizată în ultimii ani pentru a folosi aceste rachete.

Rusia a folosit rachete Kalibr să atace civili

La sfârșitul lunii aprilie forțele armate ruse anunțau că au lansat în premieră rachete Kalibr asupra unor ținte din Ucraina de pe submarine de pe Marea Neagră, deși se crede că astfel de lansări au avut loc și anterior anunțului oficial făcut de Moscova.

Rachete Kalibr au fost folosite de ruși și în atacul asupra orașului ucrainean Vinița care la jumătatea lunii iulie a ucis peste 20 de civili.

Lansate vertical de pe nave de război sau submarine, rachetele Kalibr au o rază de 1.500-2.500 de kilometri, distanță de la care pot lovi Kievul din Marea Neagră.

În luna aprilie cotidianul rusesc Pravda scria că România ar putea fi prima țară NATO care să fie vizată de atacuri cu rachete Kalibr în cazul în care Ucraina ar lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei cu arme primite din Occident.

La jumătatea lunii august președintele rus Vladimir Putin l-a demis din funcție pe amiralul Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre, după seria de explozii ce au avut loc la baze militare din Crimeea, însă este puțin probabil ca acesta să fi fost singurul lucru care i s-a imputat.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii