18 bombardiere chineze cu capacitate nucleară au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului

Optsprezece bombardiere chineze cu capacitate nucleară au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat marţi guvernul de la Taipei, o incursiune record pe fondul tensiunilor crescute cu Beijingul.

Douăzeci şi unu de avioane au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului în ultimele 24 de ore, dintre care 18 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară, a declarat marţi dimineaţă Ministerul Apărării taiwanez, citat de France Presse.

ADIZ a Taiwanului este mai mare decât spaţiul aerian al insulei. Ea include o parte din cel al Chinei şi chiar o porţiune din continent.

China a mărit considerabil numărul incursiunilor în sud-vestul zonei de acces restrâns a Taiwanului în ultimii doi ani, dar aceasta este de departe cea mai mare incursiune a bombardierelor H-6 de când Taipeiul a început să publice date zilnice despre ele în septembrie 2020, potrivit unei baza de date AFP.

Săptămâna trecută, China a impus noi interdicţii de import pentru alimente, băuturi, alcool şi produse din peşte din Taiwan.

Prim-ministrul taiwanez Su Tseng-chang a acuzat China că încalcă regulile comerciale internaţionale şi că dă dovadă de „discriminare” faţă de insulă.

H-6 este principalul bombardier cu rază lungă de acţiune al Chinei şi poate transporta focoase nucleare.

Este rar ca China să trimită mai mult de cinci bombardiere H-6 într-o zi, dar incursiunile au crescut dramatic în ultimele săptămâni.

Luna trecută, 21 dintre aceste bombardiere au survolat ADIZ a Taiwanului, iar numărul actual pentru decembrie este de 23.

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula parte a teritoriului său pe care îl va recuceri într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar, notează AFP.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii