Ce este Lensa AI, cum funcționează și controversele legate de aplicația care folosește IA. Poate să-ți „fure” trăsăturile

Lensa, o aplicație care folosește inteligența artificială pentru a realiza portrete digitale pe baza fotografiilor trimise de utilizatori, este ultimul trend în materie de tehnologie.

Milioane de utilizatori au folosit aplicația în ultimele zile pentru a-și crea avatare, dar specialiștii atrag atenția în legătură cu mai multe probleme pe care Lensa le poate provoca.

Oricine a intrat în ultimele zile pe rețelele de socializare a văzut, cel mai probabil, imagini cu diferiți prieteni care au postat portrete cu ei, reinterpretați sub formă de prințese, zâne, personaje animate sau ființe celeste.

Toate aceste portrete digitale sunt realizate cu ajutorul aplicației Lensa AI. Portretele extrem de stilizate și atrăgătoare realizate cu Lensa au acaparat postările de pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, există și numeroase semne de îngrijorare în special în ceea ce privește criteriile de confidențialitate, dar se vorbește și de o chestiuni de natură morală și etică, precum schimbarea culorii pielii sau a formei corpurilor.

Cum se obține un „avatar magic” cu Lensa AI

Imaginile online sunt produse ale funcției „Magic Avatars” de la Lensa AI. Pentru ca un utilizator să obțină portretele mult dorite, trebuie mai întâi să descarce aplicație Lensa pe telefon.

Prețul unui abonament de un an la aplicație, care oferă și servicii de editare foto, este 35,99 dolari americani. Doritorii pot folosi aplicația și gratuit, timp de o săptămână.

Pentru cei care optează pentru perioada de trial, generarea avatarurilor magice presupune o taxă suplimentară: 50 de avatare costă 3,99 dolari, 100 la 5,99 dolari sau 200 de portrete pentru la 7,99 dolari.

Lensa recomandă utilizatorilor să trimită 10-20 de selfie-uri pentru a avea cele mai bune rezultate. Imaginile ar trebui să fie un prim-plan al feței, o varietate de fundaluri, expresii faciale și unghiuri diferite. Lensa stipulează, de asemenea, că aplicația ar trebui să fie folosită numai de către persoanele care au peste 13 ani, scrie CNN.

Odată încărcate selfie-urile, aplicația va genera avatare împărțite în 10 categorii: fantasy, fairy princess, focus, pop, stylish, anime, light, kawaii, iridescent și cosmic.

Controversele legate de Lensa

Deși la prima vedere aplicația de generare de avatare ar părea ceva inofensiv, specialiștii în securitate cibernetică, și nu numai, atrag atenția cu privire la diferite probleme.

De exemplu, Olivia Snow, cercetător la Centrul UCLA pentru investigații critice pe internet, a scris un text complex pe WIRED, după ce aplicația a generat imagini nud, asemănătoare cu ea, chiar și atunci când a trimis poze în copilărie.

Snow consideră că tehnologia inteligenței artificiale precum cea pe care o folosește Lensa, ar putea fi folosită pentru a genera „porno răzbunare”, adică pentru a realiza imagini nud ale cuiva, fără consimțământul acestuia.

Acesta este doar un exemplu, alți utilizatori au vorbit despre alterarea culorii pielii în avatare sau moderarea siluetelor.

Dar mai sunt și alt fel de controverse, de exemplu, tehnologia Lensa se bazează pe un model de învățare numit Stable Diffusion. Acesta folosește o rețea masivă de artă digitală extrasă de pe internet, dintr-o bază de date numită LAION-5B, pentru a-și antrena inteligența artificială.

Mai mulți artiști digitali susțin că Stable Diffusion se bazează pe lucrările lor de artă, pentru a-și realiza propriile imagini, dar nu sunt creditați sau compensați pentru munca lor.

Discuții despre Lensa AI în România

Aplicația Lensa AI a devenit foarte populară și în rândul internauților români. Mai mulți influenceri români au atras, însă, atenția cu privire la pericolele pe care aceasta le poate presupune.

Dragoș Stanca, expert în media online, scrie pe pagina sa de Facebook despre aplicație și pericolele care vin la pachet: „Yeap, Lensa AI îs super fun. Dar, înainte să vă jucați cu aplicația și să îi trimiteți pozele voastre, sau chiar să plătiți ceva pt asta, e bine să știți cel puțin trei chestii”.

Primul lucru despre care vorbește Dragoș Stanca se referă la drepturile asupra imaginii fiecărui utilizator. „În termeni și condiții le cedați drepturile asupra trăsăturilor voastre. Da, puteți apărea ca vedete în animații Hentai or whatever”, scrie acesta.

Urmează apoi discuția pe care au ridicat-o artiștii digitali din toată lumea:” Toate aplicațiile de genul le fac artiștilor fix ce le-a făcut social media jurnaliştilor şi companiilor de publishing la începutul Web2.0: le “fură” algoritmic idei și conținut – fără să cedeze nimic din venituri, încă”.

În încheiere postării sale, Dragoș Stanca amintește că „Prisma Labs, care deține Lensa AI, e o companie fondată de antreprenori ruși, fondatorul e ex-Mail.ru şi Yandex, CEO e fost Yandex – dar compania operează în US, ce-i drept” și îi invită pe cei interesați să se documenteze singuri pentru mai multe informații.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii