Misiunea Artemis 1 este aproape de final - Când revine capsula Orion pe Terra și care sunt cele mai complicate momente

Misiunea Artemis 1 este aproape de final, iar capsula Orion va reveni pe Terra pe 11 decembrie. NASA va porni un LIVE la ora 18:00, iar la 19:40, Orion ar trebui să ajungă în apele Oceanului Pacific, în largul coastelor californiene.

„Nu vom lăsa garda jos. Mai sunt câteva etape dificile de trecut”, spunea joi Mike Sarafin, directorul misiunii Artemis.

Se referea la reintrarea în atmosferă, care se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la temperaturi de 2.800 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.

Practic, capsula va atinge viteze de peste 30 de ori mai mari decât viteza sunetului, iar temperatura la care scutul termic va trebui să reziste va fi jumătate din temperatura de la suprafața Soarelui.

Capsula Orion nu este nouă și a mai zburat în 2014, dar scutul termic, de 5 metri lățime, este instalat de curând și va trebui să reziste cu brio la aceste temperaturi foarte ridicate.

Orion ar trebui să atingă apele Pacificului la ora 12:40 EST (Eastern Time), ceea ce înseamnă 19:40 ora României.

Punctul de impact estimat este la 480 km sud de locul calculat inițial, la începutul misiunii. A fost nevoie de o schimbare de ultim moment, fiindcă prognoza meteo indica vreme nefavorabilă în nord.

Nava USS Portland va staționa în zonă, fiind pregătită să recupereze capsula și să o ducă la San Diego, de unde va fi transportată la centrul Kennedy Space Center al NASA, pentru a fi atent analizată.

Reamintim că Orion NU are oameni la bord. O misiune cu echipaj uman ar trebui lansată în 2024.

Momentele cheie ale misiunii Artemis 1

16 noiembrie: Racheta SLS a fost lansată cu succes, după ce încercările anterioare au fost marcate de probleme.

21 noiembrie: După o călătorie de aproximativ 400.000 km, Orion a ajuns la Lună, atingând un punct situat la 130 km de suprafața selenară.

25 noiembrie: Orion a intrat pe DRO, orbita alungită în jurul Lunii

26 noiembrie: Orion a ajuns la peste 400.000 km de Terra, depășind un record stabilit de naveta Apollo 13 în 1970, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.

28 noiembrie: A fost atinsă distanța maximă de Terra în misiunea Artemis 1: 430.000 km.

3 decembrie: Orion a reintrat în sfera de influență a Lunii, ceea ce însemna că Luna, și nu Pământul, exercita forța gravitațională dominantă asupra capsulei.

5 decembrie: Capsula a ajuns la mai puțin de 128 km de suprafața Lunii, cea mai mică distanță în misiunea Artemis 1. Imediat după acel moment, motoarele au pornit timp de 3 minute și 27 de secunde, pentru ca Orion să intre pe traiectoria precisă către Pământ.

11 decembrie: Este programată revenirea pe Terra.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii