Rusia a testat din nou deconectarea de la Internetul mondial prin exerciţii de cibersecuritate

Rusia se pregăteşte de o eventuală deconectare de la Internetul mondial prin exerciţii în domeniul securităţii cibernetice, după un scenariu al unei iniţiative defensive a Moscovei sau al unei măsuri impuse din exterior, relatează Kommersant, citat de News.

Potrivit jurnaliștilor de la Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, o izolare a Internetului rusesc de restul lumii ar fi fost luată în calcul de Kremlin în martie, la scurt timp după lansarea „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

Site-ul rusesc de știri RBC a scris încă din vara anului trecut că autoritățile ruse ar fi testat cu succes deconectarea de la Internetul global.

Mai multe exerciţii în domeniul securităţii cibernetice au avut loc în acest an, la care au participat bănci, operatori în domeniul telecomunicaţiilor şi unele dintre cele mai mari societăţi în domeniul Internetului, în vederea testării capacităţii de a funcţiona în mod autonom a reţelei ruseşti.

Potrivit Kommersant, aceste exerciţii sunt justificate de situaţia geopolitică. Vicepremierul rus Dmitri Cernîşenko a declarat pentru cotidian că numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 80% în 2022.

„Anul trecut, sectorul financiar a fost ţinta principală, iar anul acesta este vizat sectorul public”, susține el.

Rusia ar urma să își redirecționeze traficul de Internet către Asia

Împotriva acestor ameninţări, un plan de deconectare a Internetului a fost luat în calcul în primăvară de către operatorul rus Rostelecom.

„Dacă Rusia este deconectată de la punctele de schimb europene, ea îşi va redirecţiona traficul de Internet către Asia”, declară un expert citat de cotidian.

Proiectul unui Internet „suveran”, evocat în mai multe rânduri de către preşedintele rus Vladimir Putin, a fost eclipsat în ultimele luni de restricţii de acces la anumite site-uri precum Twitter şi Instagram.

O izolare digitală a Rusiei, în măsura în care poate fi realizată, ar accentua controlul statului asupra datelor personale şi libertăţilor individuale şi alimentează temeri ale unor experţi şi apărători ai drepturilor omului.

Din interiorul Rusiei, mai mulţi furnizori de acces la traficul de Internet, ca de exemplu LINX, şi-au deconectat deja serviciile Rostelecom sau MegaFon.

De asemenea, „furnizorul de cloud american Clouflare a refuzat să coopereze cu Federaţia rusă, însă Departamentul de Stat (american) a îndemnat ca Rusia să nu fie deconectată de la Internet”, scrie Kommersant.

Deconectarea de la Internetul mondial este susținută de serviciile de informații de la Moscova

Marii actori de stat, şi mai ales serviciile de informaţii, preferă posibilitatea de a obţine informaţii şi nu lipsa datelor.

Începând din martie, autorităţile ruse au luat măsuri să protejeze site-uri de stat. Toate site-urile de web ale serviciilor publice au fost îndemnate să treacă numele de domeniu rus, să renunţe la găzduiri în străinătate şi să-şi consolideze politica parolelor.

Însă şase luni mai târziu aceste constrângeri au fost ignorate de către site-uri de stat regionale, care continuă să folosească coduri descărcate din străinătate, potrivit Kommersant.

Ziarul explică acest lucru prin faptul că amenzile sunt mici, de aproximativ 5.000 de ruble (83 de euro). O deconectare a segmentului rus al Internetului de la World Wide Web ar avea consecinţe asupra conectivităţii întregii reţele mondiale, potrivit unor experţi.

„Traficul din Kazahstan şi din anumite părţi ale unor ţări asiatice trece prin Federaţia rusă”, a explicat pentru Kommersant un alt expert, Ivan Begtin.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii