Metoda prin care oamenii profită de pe urma cutremurelor din Turcia și Siria. Înșelătoria de pe TikTok folosită de escroci

Experții în securitate avertizează că unele persoane profită de dezastrele din Turcia și Siria. Unii oameni se folosesc de cutremurele devastatoare pentru a încerca să păcălească oamenii să doneze pentru cauze false. Escrocii pretind că strâng bani pentru supraviețuitori. În loc să îi ajute pe cei aflați în nevoie, escrocii fură donațiile și le direcționează către propriile conturi PayPal sau le transformă în criptomonede, scrie BBC.

Metode de înșelătorie

Pe TikTok Live, creatorii de conținut pot primi bani prin indermediul „cadourilor digitale”. Cu ocazia cutremurelor care au lovit Turcia și Siria, unii oameni postează pe conturile lor TikTok fotografii emoționante de la locul dezastrului și cer, în același timp, ca oamenii să doneze bani „pentru victimele cutremurului”.

Se folosesc expresii precum „Să ajutăm Turcia”, „Rugați-vă pentru Turcia” și „Donați pentru victimele cutremurului”.

Într-un live de peste trei ore, cu descrierea „Să ajutăm Turcia. Donație”, un internaut a postat imagini în care se văd clădirile distruse de cutremur, la care a adăugat un efect sonor cu explozii. Pe fundal se aude însă o voce masculină care râde și vorbește în chineză.

Un alt videoclip prezintă o imagine a unui copil care fuge de o explozie. Mesajul clipului este „Vă rugăm să ajutați la atingerea acestui obiectiv”.

Fotografia folosită nu este însă din timpul cutremurelor de săptămâna trecută. Imaginea a fost postată pe Twitter în 2018 cu descrierea „Stop Afrin Genocide”.

O investigație a BBC a descoperit că TikTok preia până la 70% din veniturile obținute din cadourile digitale primite de internauți, deși compania susține că preia mai puțin.

„Suntem profund întristați de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria și contribuim la eforturile de ajutorare a victimelor cutremurelor. De asemenea, lucrăm în mod activ pentru a împiedica oamenii să înșele și să inducă în eroare membrii comunității care doresc să ajute”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru BBC.

În același timp, pe Twitter, oamenii distribuie imagini emoționante din Turcia și Siria, alături de linkuri către portofele de criptomonede pe care le folosesc pentru strânge „donații”.

Un cont a postat același mesaj de opt ori, într-un interval de 12 ore. Mesajul este însoțit de o fotografie cu un pompier care ține în brațe un copil printre clădirile prăbușite.

Imaginea folosită, însă, nu este reală. Ziarul grec OEMA relatează că fotografia a fost realizată folosindu-se un soft de inteligență artificială.

Tot pe Twitter sunt create conturi false de strângere de fonduri pe care sunt postate linkuri către PayPal.

Ax Sharma, expert în securitate cibernetică la Sonatype, spune că aceste conturi dau retweet la articole de știri și răspund la tweet-uri ale unor celebrități și întreprinderi pentru a câștiga credibilitate.

„Aceștia creează conturi false de ajutorare în caz de dezastre care par a fi organizații sau știri legitime, dar apoi direcționează fondurile către propriile lor adrese PayPal”, a declarat acesta pentru BBC.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii