Banda magnetica a fost folosita inca din al doilea razboi mondial, precum si la inceputurile informaticii, pentru stocarea de date. In 1969 un inginer de la IBM a avut o idee geniala si neobisnuita. Vroia sa lipeasca banda magnetica de un card de plastic, pentru a putea fi folosite mai usor, insa orice adeziv a incercat nimic nu a mers. Fie banda magnetica isi pierdea proprietatile, fie nu mai statea lipita pe cardul de plastic. Dupa o zi frustranta a mers acasa cu cateva carduri de plastic si benzi magnetice, iar cand a intrat in casa sotia lui calca haine. L-a ascultat rabdatoare cum s-a plans de toate modurile in care a incercat sa lipeasca banda magnetica de plastic si esecurile ce au urmat, si i-a sugerat sa foloseasca fierul de calcat sa lipeasca banda magnetica pe plastic. A incercat si a mers, caldura fierului de calcat a fost de ajuns sa lipeasca banda pe card.

banda-magnetica-lega-masterautoad125mmx3m_17474_1_1323796386

Aceasta este doar una din acele descoperiri ce se intampla prin minune, sau prin haos, sau printr-o simpla intamplare. Precum marul, potrivit mitului, a cazut si l-a lovit pe Newton in cap, provocand o idee din mintea sa, la fel si calcatorul impreuna cu o sotie perspicace a dus la crearea cardurilor cu banda magnetica. Daca acel inginer nu avea aceasta idee poate o avea altcineva mai tarziu sau poate nu o mai avea nimeni niciodata iar cuvintele banda magnetica nu mai insemnau nimicĀ  astazi.

 

Banda magnetica este folosita astazi si pentru calendare, mape, notesuri, poze magnetice, magneti pentru frigider si multe altele. Acestea sunt un amestec de cauciuc flexibil si ferita de strontiu, cu o aderenta deosebita pe suprafete metalice. Au diferite dimensiuni si pot fi folosite si in magazine, pentru etichete de nume la usi de birou.

 

Banda magnetica este inca un lucru minor, descoperit sau creat, care varianta o preferati, dintr-o intamplare amestecata cu o idee. Mi se pare ca atat de multe lucruri din evolutia noastra, din istoria noastra umana ajung sa fie printr-o simpla sclipire intamplatoare a unei minti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website