Coronavirus in lume - Live update

Pandemie de coronavirus in lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Covid-19 a imbolnavit peste 638.610.555 de oameni si a ucis peste 6.608.000 pe tot globul. Update din data 09.11.2022

Boala cauzata de coronavirus (COVID-19) este o boala infectioasa cauzata de virusul SARS-CoV-2. Majoritatea persoanelor care sufera de COVID-19 au simptome usoare sau moderate si se recupereaza fara un tratament special. Insa, anumite persoane dezvolta simptome severe si necesita ingrijire medicala.

Cum se raspandeste COVID-19

Virusul se poate raspandi din gura sau nasul unei persoane infectate sub forma de particule lichide mici, cand aceasta tuseste, stranuta, vorbeste, canta sau respira. Aceste particule variaza de la picaturi respiratorii de dimensiuni mari la aerosoli de dimensiuni mai mici. Va puteti infecta inhaland virusul daca va aflati in apropierea unei persoane cu COVID-19 sau atingand suprafetele contaminate, apoi atingandu-va ochii, nasul sau gura. Virusul se raspandeste mai usor in spatii inchise si in medii aglomerate.

Istoric infectari COVID-19 in 2021

  • Numarul infectiilor cu Coronavirus a ajuns la peste 31.500 in Italia, tara unde s-au inregistrat peste 2.500 de decese.
  • Premierul Canadian Justin Trudeau si sotia sa Sophie se afla in izolare, dupa ce ea a fost diagnosticata cu coronavirus.
  • Scolile si universitatile din Israel vor fi inchise. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat aceasta masura vineri. In Israel au fost confirmate pana vineri 109 cazuri de coronavirus, insa nu a fost inregistrat niciun deces.
  • Tenisul e si el afectat de coronavirus. Competitiile au fost anulate pana in a doua jumatate a lunii aprilie. Indian Wells, Miami, Charleston, Bogota si partidele din Fed Cup au fost amanate din cauza virusului.
  • Mai multe imagini din satelit au aratat extinderea cimitirelor si aparitia gropilor comune in Iran. Acest lucru sugereaza ca situatia este chiar mai grava decat sustin autoritatile. Pozele, publicate initial in The New York Times, arata extinderea unei noi parti a unui cimitir din orasul iranian Qom. Autoritatile au negat acuzatiile.
  • Potrivit ultimului bilant, peste 10.000 de iranieni au fost infectati cu coronavirus, iar 429 au murit.
  • Sophie Gregoire, sotia premierului canadian Justin Trudeau, a fost infectata cu COVID-19, in contextul in care aceasta avea simptome si a fost testata pozitiv pentru noul coronavirus.
  • Premierul canadian Justin Trudeau „se simte bine si nu are simptome”. El va ramane in izolare pentru o perioada de 14 zile. Tot la recomandarea medicilor, nu va fi testat in acest moment, pentru ca nu are simptome.
  • Arsenal anunta ca se asteapta ca toti jucatorii primei echipe, dar si colegii lui Arteta din staff-ul tehnic, sa se autoizoleze. Londonezii au decis sa inchida si cele doua baze de pregatire ca metoda de precautie.
  • Slovenia a activat planul de urgenta national, potrivit unui comunicat al guvernului de la Ljubljana. S-au inregistrat 96 de cazuri de infectare cu noul coronavirus in Slovenia.

Ministrul Sanatatii, Ales Sabeder, a anuntat ca vor fi luate masuri stricte, care vor fi cruciale pentru oprirea raspandirii coronavirusului. In perioada urmatoare, personalul medical nu isi poate
lua concediu si nici organiza proteste, greve sau mitinguri.

  • Slovenia a inchis deja toate institutiile de invatamant, a introdus restrictii la punctele de frontiera de la granita cu Italia si a trimis angajatii sa lucreze de acasa.
  • Norvegia va aplica cele mai dure masuri pe timp de pace, a declarat joi seara Bent Høie, ministrul norvegian al Sanatatii, citat de postul NRK si de publicatia The Week. Sunt cele mai ample masuri pe care populatia Norvegiei le-a experimentat pe timp de pace, a afirmat Bent Høie.
  • Gradinitele, scolile, universitatile, salile de sport, piscinele si saloanele de frizerie/coafura vor fi inchise. Vor fi amanate toate evenimente sportive. Magazinele alimentare raman deschise, dar restaurantele, cluburile de noapte si barurile vor fi inchise daca nu pot asigura distanta minima de un metru intre clienti.
  • Toti strainii care vor sa intre pe teritoriul norvegian, in afara de cei din tari nordice, vor fi plasati in carantina/izolare.

Zi neagra pentru Italia. Numarul mortilor a depasit pragul de 1.000

  • Bilantul epidemiei de coronavirus a ajuns la 1.016 morti in Italia, fiind inregistrate 188 de persoane decedate in ultimele 24 de ore, a declarat joi seara Angelo Borrelli, seful Serviciului italian de Protectie Civila. In total, in Italia se inregistreaza acum 15.113 cazuri de coronavirus, cu 2.651 in plus fata de miercuri.
  • Numarul persoanelor vindecate a ajus la 1.258, cu 213 in plus fata de ziua precedenta.

Banca Centrala Europeana (BCE) va permite bancilor sa functioneze cu un nivel de capital mai scazut decat era permis din cauza socului pe care l-a creat coronavirusul, pentru a putea mentine creditarea. Astfel, bancile vor putea folosi la capacitate maxima marea majoritate a capitalului si a lichiditatii, iar modalitatile prin care vor decide sa actioneze vor fi mai permisive pentru a putea tine pasul cu cererea. Bancile centrale vor lua in considerare si flexibilitatea operationala pentru a implementa masurile de supraveghere specifice bancilor.

  • Donovan Mitchell, jucatorul echipei Utah Jazz, a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Primul jucator de la Utah Jazz confirmat cu COVID-19 a fost Rudy Gobert. Toti jucatorii echipei au fost supusi investigatiilor medicale.

Actorul Tom Hanks spune ca el si sotia sa, Rita Wilson, au fost diagnosticati cu noul coronavirus, potrivit CNN. Printr-o postare pe Instagram, Tom Hanks si-a anuntat urmaritorii de pe reteaua sociala ca se afla in Australia, alaturi de sotia sa, in momentul in care au fost testati.

„Buna, tuturor! Sunt impreuna cu Rita in Australia. Ne simteam putin obositi, de parca am fi racit. In plus, aveam dureri musculare. Pe Rita o deranjau frisoanele si febra”, a spus actorul. „Am fost testati pentru coronavirus si rezultatul a iesit pozitiv pentru amandoi. Ce este de facut acum?”. Fotografia care insoteste mesajul este sugestiva, infatisand o manusa chirurgicala folosita.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit, miercuri, ca situatia generata de noul coronavirus este pandemie, in contextul in care s-au inregistrat cazuri de infectii in aproape toate tarile lumii.

Potrivit OMS, o pandemie este raspandirea la nivel mondial a unei noi boli si apare atunci cand un virus apare si se raspandeste in intreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el. Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale.

Conform planului OMS pentru pregatirea pandemiei, dupa declararea acesteia, guvernele nationale trebuie sa se asigure de „mobilizarea completa a sistemelor de sanatate, a instalatiilor si mobilizarea angajatilor din sistemul medical national”. De asemenea, OMS transmite ca trebuie sa „distribuie echipament de protectie” si sa „distribuie antivirale si alte materiale medicale in conformitate cu planurile nationale”.

Cand OMS a declarat o pandemie pentru focarul de gripa H1N1 in 2009, decizia a fost criticata de unele tari, care au considerat ca decizia a provocat panica inutila, scrie The Guardian. Ea a dus la pierderea financiare din cauza cheltuielilor pentru vaccinuri pentru o tulpina de gripa care s-a dovedit a fi usoara si relativ usor de controlat.

Care este impactul economic al unei pandemii?

Potrivit Bancii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate pana la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari americani sau 0,7 la suta din veniturile lumii.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii