Astronomii au făcut o descoperire neobișnuită: Teoria lui Einstein nu mai e bună

O echipă internațională de oameni de știință, care a realizat un studiu amplu publicat în prestigioasa revistă Nature Astronomy, a făcut o descoperire neobișnuită legată de legile fizicii ale lui Albert Einstein. Astfel teoria relativității generale a renumitului savant ar trebui modificată deoarece ea nu este valabilă și la scara universului.

Experți de la Universitățile Portsmouth, Marea Britanie, Pennsylvania, Statele Unite, British Columbia, Canada, și Leiden, Țările de Jos, au testat legea relativității lui Albert Einstein la scară cosmică și au descoperit că ea nu se poate aplica în acest caz, potrivit Science Alert.

Teoria relativității generale a lui Albert Einstein a avut un succes remarcabil în a descrie gravitația stelelor și planetelor, dar nu pare să se aplice perfect și la nivelul universului. Lacune în înțelegerea noastră încep să apară atunci când încercăm să o aplicăm la distanțe extrem de mici, unde funcționează legile mecanicii cuantice sau când încercăm să descriem întregul univers, au spus profesorul de cosmologie, Kazuya Koyama de la Universitatea Portsmouth, Marea Britanie și Levon Pogosian, professor de fizică la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Noul studiu, publicat în revista Nature Astronomy, a testat acum teoria lui Einstein la cea mai mare scară. Fizicienii spun că abordarea de acum ar putea ajuta într-o zi la rezolvarea unora dintre cele mai mari mistere din cosmologie, iar rezultatele sugerează că teoria relativității generale ar putea avea nevoie să fie modificată la această scară.

Teoria cuantică prezice că spațiul gol, vidul, este plin de energie. Nu observăm prezența acestuia, deoarece dispozitivele noastre pot măsura doar modificările de energie, mai degrabă decât cantitatea sa totală.

Cu toate acestea, potrivit lui Einstein, energia vidului are o gravitație respingătoare – împinge spațiul gol în afară. Interesant este că în 1998, s-a descoperit că expansiunea Universului accelerează de fapt.

Cu toate acestea, cantitatea de energie în vid, sau energie întunecată, așa cum a fost numită, necesară pentru a explica accelerația este cu multe ordine de mărime mai mică decât ceea ce prezice teoria cuantică.

Prin urmare, marea întrebare, numită „vechea problemă a constantei cosmologice”, este dacă energia vidului gravitează de fapt – exercitând o forță gravitațională și schimbând expansiunea universului.

Dacă da, atunci de ce gravitația sa este mult mai slabă decât se prevedea? Dacă vidul nu gravitează deloc, ce cauzează accelerația cosmică? Nu știm ce este energia întunecată, dar trebuie să presupunem că există pentru a explica expansiunea Universului.

Pentru a afla dacă relativitatea generală este corectă la scară largă, oamenii de știință și-au propus, pentru prima dată, să investigheze simultan trei aspecte ale acesteia. Acestea au fost expansiunea universului, efectele gravitației asupra luminii și efectele gravitației asupra materiei.

S-au găsit indicii interesante despre o posibilă nepotrivire cu predicția lui Einstein, deși cu o semnificație statistică destul de scăzută. Aceasta înseamnă că există totuși posibilitatea ca gravitația să funcționeze diferit la scară mare și că teoria relativității generale ar trebui să fie modificată. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Astronomii au făcut o descoperire neobișnuită: Teoria lui Einstein nu mai este bună.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii