Principii de design exterior de respectat cand vrei sa realizezi amenajari exterioare profesioniste

Designul exterior ca parte din amenajarile exterioare implica mereu un proces complex, de durata. Nu se face nimic la voia intamplarii mai ales daca vrei si rezultate impresionante si profesioniste. In spatele designul exterior se afla mereu principii foarte bine puse la punct, principii testate, care te vor ajuta sa obtii rezultate remarcabile de fiecare data.

In designul exterior, principiile sunt niste reguli foarte clare, pe care, daca le respecti si stii cum sa le pui in practica in mod corect, iti vor aduce un rezultat excelent de fiecare data. Ele nu au aparut din senin, au fost descoperit si testate indelung de specialisti din domeniu, care au reusit sa stabileasca o serie de reguli, pentru ca asta sunt principiile in designul exterior. Care ar fi acestea si cum le poti integra in timpul procesului de amenajare exterioara profesionista?

Echilibrul si simetria. In orice design exterior echilibrul si simetria joaca un rol crucial in determinarea formei designului. Ca sa ai un design exterior care atrage si cu o estetica excelenta cele doua elemente trebuie sa fie mereu intr-o deplina armonie. Echilibrul si simetria se pot obtine foarte usor la exterior printr-o usa bine centrata, prin ferestre cu spatiere perfecta, dar si prin artificii de design care au ca scop perfectiunea formelor si amenajarilor exterioare.

Daca nu ai experienta nu prea ai ce sa faci in aceasta privinta, simetria, echilibrul in design exterior se obtin doar dupa ani de practica si de lucrari realizate. Cel mai bine este sa discuti mereu cu experti si sa iei cea mai buna decizie de amenajare la exterior doar dupa ce ai o imagine clara asupra designului final in care echilibrul si simetria sunt prioritare.

Forma urmeaza functia. Desi e o exprimare cam pretentioasa, in spatele ei se ascunde o realitate pe care o cunosc toti cei care lucreaza in amenajari exterioare si au grija de designul exterior al locuintelor. Se pune accent pe casa, locuinta, cladire si e foarte importanta cladirea pentru designul final. Exteriorul va „mima” interiorul la nivel de design. Daca ai ferestre mari vei avea un design exterior aproape perfect si unul interior in care lumina naturala va fi din belsug mereu. Cu alte cuvinte, daca te apuci de amenajari exterioare si de design exterior si ai pretentia la rezultate bune lasa deoparte orice fel de detalii si incearca sa te concentrezi pe casa, cladire mai mult si cum o poti pune in valoare mai bine prin designul exterior.

Materiale si texturi. Ar putea fi foarte dificil sa alegi materialele si mai ales texturile potrivite pentru exterior. De la fier si otel, aluminiu la caramida si lemn, toate materialele ar fi bine sa reflecte stilul tau personal. Cel care se va ocupa de designul exterior te va ajuta si cu alegerea materialelor si cu integrarea lor cat mai eficienta in design, pentru a avea la final o cladire care arata impecabil la exterior si care reflecta 100% ideile tale si personalitatea ta. Incearca sa ai materiale in combinatii interesante si sa pastrezi uniformitatea suprafetelor si echilibrul.

Combinatii de culori. Nu te juca prea mult cu tot ce tine de cromatica. Doua sau trei nuante ale aceleasi culori ar fi suficiente la exterior ca sa nu te trezesti cu un design exterior curcubeu. In zonele mai putin accesibile de la exterior, care nu se vad neaparat si nu sunt asa de importante folosesti nuante mai deschise, cele mai inchise sunt pentru restul casei. Usa poate sa aiba niste culori in contrast cu restul cromaticii de la exterior. Iarasi e foarte important sa te sfatuiesti cu oameni cu experienta in design exterior inainte sa faci orice fel de alegeri de culori.

Acoperisul perfect. Daca e vorba de acoperis si de design exterior te gandesti mai intai la rezistenta. Materialele din care sunt facute acoperisurile, tigla, vor fi foarte grele de obicei, asa ca e foarte important sa ai grija la structura cladirilor, ca sa reziste la astfel de acoperisuri mai complexe. Mai bine pui sindrila rezistenta si mai usor de instalat pentru a nu avea surprize la primele precipitatii mai puternice sau la furtuni. Aici principiul de respectat e simplu: calitatea inainte de orice si rezistenta la orice fel de probleme apar in timp.

Alegerea ferestrelor pentru cladiri. Ferestrele de la casa, de la orice fel de constructie nu au doar un rol functional. Sunt pana la urma „sufletul” casei, cladirii, ele trebuie sa fie durabile, sa reflecte caracterul cladirii. Stilul vor va fi foarte important pentru designul exterior si pentru amenajarile exterioare,a sa ca le vei alege in functie de ce iti doresti sa obtii la final. Aici se aplica principiul simetriei, echilibrului, distantele dintre ferestre si pozitionarea vor fi mereu in acord cu designul final si cu toate sfaturile expertilor pentru ca totul sa arate foarte bine.

Designul intrarii. Cea mai importanta intrebare pe care o vei avea legata de designul intrarii va fi aceasta: ce culoare va avea usa, poate poarta, daca stai la casa. Regula de aur este simpla: alegi o culoare caer se regaseste si in designul exterior al casei. Tipul de usa e foarte important si el, trebuie sa fie rezistent si foarte usor de intretinut, de reparat la nevoie. Ca sa infrumusetezi zona intrarii te poti ocupa si de iluminat sau de plantarea de flori deosebite. Iluminatul trebuie sa imite stilul casei, sa fie cat mai apropiat de cel din interior daca tot vrei sa tii cont de simetrie si de echilibru. Iluminatul SMART este foarte important mai ales daca vrei sa arate foarte bine tot iluminatul si sa potentezi aspectul exterior al casei, al cladirii amenajate.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii