Mituri legate de designul exterior pe care si tu ai ajuns sa le crezi

Designul exterior e procesul de planificare, design, aranjare a spatiilor exterioare si a elementelor fizice apartind unei cladiri sau unei proprietati. Mediul din exteriorul structurii va fi amenajat in asa fel incat sa aiba o estetica perfecta si o functiinalitate cat mai buna, si, daca, se poate, sa existe si componenta sustenabila in implementare. Fiind un domeniu cu o complexitate destul de mare au aparut, cum era firesc, si multe mituri legate de designul exterior, pornite dintr-o intelegere gresita a conceptului si proceselor implicate.

Designul exterior combina elemente de arhitectura, de amenajare peisagistica, de design, de planificare urbana uneori pentru a se ajunge la spatii exterioare armonioase si coezive. In incercarea de a implementa proiecte de design exterior nu au fost putini cei care au esuat tocmai din cauza miturilor pe care au ajuns sa le creada si sa le considere litera de lege. Ca sa nu cazi si tu in aceasta capcana iti prezentam cele mai comune mituri legate de designul exterior si explicatiile din spatele lor, ce e adevarat si ce nu e.

Designul exterior e doar despre estetica. Cand te gandesti la designul exterior primul lucru ce iti vine in minte e partea estetica. Da, estetica e importanta, dar designul exterior nu se va reduce niciodata doar la acest aspect. E vorba si despre functionalitate, despre sustenabilitate, despre reglementarile locale. E un echilibru intre toate aceste aspecte pe care orice fel de specialist in design exterior il va respecta pentru ca rezultatele sa fie mereu cele mai bune.

Un design exterior ca in reviste, de calitate, va costa o avere. In realitate acest mit e departe de a fi adevarat. Ca sa ai un design exterior eficient si rezultate excelente nu e nevoie mereu de un buget urias. Creativitatea, planificarea eficienta, alegerea corecta si inteligenta a materialelor folosite ar putea fi asii din maneca ta pentru a evita sa cheltuiesti inutil pe designul exterior. Si mai poti evita cheltuieli uriase foarte simplu incepand o colaborare cu o firma specializata in design exterior care stie foarte bine ce are de facut si cum sa personalizeze proiectul tau de amenajare a exteriorului locuintei tale. Doar asa esti sigur de la inceput ca nu vei cheltui exagerat de mult pe tot ce inseamna design exterior.

Un design exterior care va ramane actual si peste x ani va tine cont neaparat de tendinte. Mitul e total fals pentru ca tendintele actuale nu vor face decat sa duca mai rapid la „expirarea” designului exterior. Un design exterior care va fi la fel de actual si peste timp si principiile sale, proportie, echilibru, armonie vor duce de cele mai multe ori la rezultate care vor rezista testului timpului si vor arata si mult mai bine. De fiecare data cand vrei sa ai un design exterior in tendinte, la moda trebuie sa te gandesti daca ai sau nu nevoie de un design care sa reziste in timp sau vrei sa il modifici mereu ca sa ramai „in tendinte”.

Culorile neutre in designul exterior sunt mereu o alegere sigura, prudenta. Da, e adevarat ca o culoare neutra sau o nuanta neutra te va salva, insa nu reprezinta singura varianta. Culorile indraznete, care ies in evidenta, pot sa fie la baza unui design exterior care arata bine si e interesant pentru oricine il va privi. Important este ca toate culorile sa fie alese mereu in armonie cu imprejurimile si cu tot ce ai pe langa locuinta daca vrei sa ai un design exterior aproape de perfectiune si pe partea cromatica.

Mai mare va insemna mereu mai bine in designul exterior. E un mit partial adevarat. Uneori poti sa obtii un design exterior excelent cu elemente mai mari, mai impunatoare. Insa trebuie sa te gandesti de fiecare data la proportii, la dimensiuni pentru a te asigura ca structura sau amenajarea peisagistica se integreaza in mediul exterior si designul pe care vrei sa il obtii la final. Opteaza pentru „mai mare” doar daca ai si loc pentru toate ideile tale si ai si un spatiu ofertant.

Un singur stil in designul exterior e potrivit pentru orice. E un mit fals. Ai nevoie de diversitate in stilurile arhitecturale abordate si in designul exterior, asta daca vrei sa te diferentiezi si sa adaugi personalitate amenajarilor exterioare. Poti foarte bine sa ai mai multe stiluri in acelasi proiect de design exterior, singura conditie fiind aceea legata de armonizarea lor si alegerea unor elemente care sa nu distruga orice idee de design exterior modern.

Iluminatul exterior inclus in proiectul de design exterior are doar rol decorativ. E alt mit fals. Includem si elemente de iluminat exterior in proiectele de design exterior nu doar pentru rolul lor decorativ. Ilumiantul exterior are rol functional si estetic in acelasi timp. Ai siguranta mai mare, securitate mai mare, pui in evidenta si toate detaliile arhitecturale si elemente de amenajare peisagistica.

Verdeata si plantele sunt doar pentru gradini, nu au ce cauta in designul exterior. In realitate tot ce tine de verdeata si de plante va putea fi incorporat in diverse elemente de design exterior, in pereti cu plante, in gradini aflate pe acoperisuri, in gradinile verticale, in orice fel de decoruri urbane. Atat timp cat integrezi corect aceste elemente si nu influentezi rezultatele designului exterior nu vei avea nicio problema.

Designul exterior e doar despre structuri. In realitate cand discutam despre designul exterior ne referim si la spatii exterioare, terase, curti, gradini care pot imbunatati si aduce un plus functionalitatii proprietatii unde se va aplica proiectul de design exterior. Toate aceste elemente incluse intr-un plan foarte bine gandit nu vor face decat sa aduca un plus de valoare si eleganta exteriorului amenajat.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii