NASA va studia evenimentele misterioase de tip „OZN” . O româncă face parte din echipa de cercetători

Oficialii de la NASA au selectat o echipă de 16 oameni de știință și experți care vor explora misterele din jurul fenomenelor aeriene neidentificate – cunoscute mai popular ca obiecte zburătoare neidentificate sau OZN-uri. Studiul independent a început luni, iar rezultatele sunt așteptate să apară la jumătatea anului viitor, potrivit CNN.

Grupul va include experți din numeroase discipline – inclusiv astrobiologie, știința datelor, oceanografie, genetică, politică și știință planetară – precum și astronautul de la NASA Scott Kelly, fost pilot de luptă și pilot de testare al Marinei SUA. Din echipa de oameni de știință face parte și o cercetătoare de origine română, Anamaria Berea, profesor asociat de științe computaționale și date la Universitatea „George Mason” din Fairfax, Virginia. Potrivit prezentării făcute de NASA, ea este și cercetător afiliat la Institutul SETI (Search for the Extreterestrial Intelligence) din California, și cercetător la Institutul de Știință „Blue Marble Space” din Seattle. Cercetările ei se concentrează asupra apariției comunicării în sisteme vii complexe și asupra aplicării datelor științifice în astrobiologie. Ea utilizează o varietate de metode computaționale pentru a descoperi modele fundamentale în datele adunate.

Pe parcursul următoarelor nouă luni echipa de cercetători va pune bazele pentru studii viitoare asupra acestui tip de fenomene, pentru NASA și alte organizații, a anunțat agenția spațială americană într-un comunicat. Pentru asta, echipa va evalua cum pot fi analizate datele strânse de organizații guvernamentale civile, date comerciale și date din alte surse, pentru a pune în lumină aceste fenomene. Apoi, echipa va recomanda un set de reguli pentru analizarea în continuare a acestor date. Studiul se va baza doar pe date neclasificate, iar rezultatele sale sunt așteptate la jumătatea anului viitor.

„Explorarea necunoscutul în spațiu și în atmosferă este în esența noastră, aici, la NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator al Directoratului pentru Misiuni de Știință la sediul NASA din Washington. Studierea fenomenelor aeriene neidentificate este de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană, iar studiul se aliniază cu una din misiunile NASA, de a menține în siguranță navetele. Fără acces la un set extins de date, este aproape imposibilă verificarea sau explicarea oricărei observații.

„NASA a adunat la un loc câțiva dintre cei mai mari oameni de știință, specialiști în date și inteligență artificială, experți în siguranța aerospațială, toți cu o sarcină precisă, de a ne spune cum să concentrăm întreaga putere a științei și a datelor asupra fenomenelor aeriene neidentificate”, a declarat Daniel Evans, responsabil NASA pentru realizarea studiului.

Echipa constituită din cei 16 oameni de știință va evalua cum pot fi analizate datele strânse de organizații guvernamentale civile, date comerciale și date din alte surse, pentru a pune în lumină aceste fenomene. Ulterior, grupul de cercetare va recomanda un set de reguli pentru analizarea în continuare a acestor date.

Studiul se va baza doar pe date neclasificate, iar rezultatele sale sunt așteptate la jumătatea anului viitor, așa cum anunță agenția spațială americană într-un comunicat. „NASA a adunat la un loc câțiva dintre cei mai mari oameni de știință, specialiști în date și inteligență artificială, experți în siguranța aerospațială, toți cu o sarcină precisă, de a ne spune cum să concentrăm întreaga putere a științei și a datelor asupra fenomenelor aeriene neidentificate”, a declarat Daniel Evans, responsabil NASA pentru realizarea studiului.

Studierea fenomenelor aeriene neidentificate este de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană, iar studiul se aliniază cu una din misiunile agenției spațiale americane de a menține în siguranță navetele.

„Explorarea necunoscutului în spațiu și în atmosferă este în esența noastră, aici, la NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator al Directoratului pentru Misiuni de Știință la sediul NASA din Washington.

Noul proiect NASA vine în contextul în care „un număr tot mai mare” de obiecte neidentificate sunt observate și raportate pe cer, conform unui oficial al Pentagonului, care se ocupă de informații militare în cadrul US Navy.

Pentagonul a dat publicității trei înregistrări video ale Marinei Statelor Unite, care fuseseră clasificate inițial „top secret”, dar care au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet.

Filmările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, catalogate de mulți ca fiind obiecte zburătoare neidentificate (OZN). În două dintre aceste înregistrări se aud reacțiile de uimire ale piloților față de viteza cu care se mișcă niște obiecte care nu au putut fi identificate.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii