SUA analizează cum sunt făcute dronele iraniene folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina. 82% din piese vin din Statele Unite

Joe Biden a decis să înceapă o investigație asupra modului în care 82% din componentele găsite în dronele fabricate în Iran, desfășurate de Rusia în Ucraina, sunt fabricate în Statele Unite ale Americii.

Joe Biden a constituit un grup operativ pentru a investiga modul în care piesele care provin din SUA și din Occident ajung în dronele de fabricație iraniană folosite în atacurile din Ucraina.

În ciuda controalelor stricte menite să împiedice Iranul să obțină astfel de piese, au apărut dovezi că Teheranul găsește mai mult decât suficientă tehnologie, inclusiv microelectronică, fabricată în SUA, pentru a fabrica dronele.

Organizația de investigație Conflict Armament Research din Marea Britanie a descoperit luna trecută că, la examinarea dronelor doborâte în Ucraina, 82% din componentele acestora sunt compuse din elemente produse de companii din Statele Unite.

Ca răspuns, Casa Albă a lansat acum un grup operativ constituit din agenți din Washington, inclusiv din departamentele de Apărare, Stat, Justiție, Comerț și Trezorerie, conform surselor citate de CNN și Daily Mail. 

Având în vedere că luptele din est sunt într-un impas, Moscova a folosit sute de drone pentru a ataca infrastructura energetică a Ucrainei, sperând să lase oamenii fără electricitate pe timp de iarnă. Atacurile au ucis zeci de civili.

Teheranul neagă că a furnizat drone Rusiei

Teheranul a negat că a furnizat Rusiei „drone sinucigașe” Shahed-136, construite de Iran, în ciuda dovezilor care arată contrariul.

Astfel de „drone sinugicașe” sunt încărcate cu explozivi și sunt lansate în grupuri, cu țintă directă. Chiar dacă sunt extrem de greu de apărat, Ucraina a reușit să doboare cu succes mai multe dintre drone.

Dispozitivele care au fost doborâte au fost investigate de Conflict Armament Research și de Forțele Armate ucrainene.

Drone iraniene cu elemente americane

Procesoarele ar fi construite de compania de tehnologie „Texas Instruments” din Dallas, în timp ce motoarele ar fi fabricate de firma austriacă deținută de „Bombardier Recreational Products” din Canada.

Companiile condamnă utilizarea pieselor în fabricarea dronelor. Compania din Dallas a declarat pentru CNN că „nu vinde niciun produs în Rusia, Belarus sau Iran” și că „se conformează cu legile și reglementările aplicabile în țările în care operam și colaborează cu organizațiile de aplicare a legii, după cum este necesar și adecvat. În plus, nu sprijinim și nu acceptăm utilizarea produselor noastre în aplicații pentru care nu au fost concepute”.

În același timp, firma din Canada a anunțat că a lansat o investigație asupra modului în care piesele sale au ajuns în dronele care au țintit Ucraina.

„BRP nu a autorizat și nu a acordat nicio autorizație distribuitorilor săi să furnizeze producătorilor de UAV-uri militare din Iran sau Rusia”, se arată în comunicat.

Oficialii au declarat pentru CNN că investigațiile asupra dronelor s-au intensificat în ultimele săptămâni pe fondul informațiilor care spuneau că Rusia intenționează să-și deschidă propria fabrică de drone ca parte a unui acord cu Teheranul.

Iranul a început deja să transfere planuri și componente de drone în Rusia pentru a demara producția acolo, a spus CNN, ceea ce reprezintă o escaladare dramatică a parteneriatului militar dintre cele două națiuni.

Noua investigație care vizează modul în care componentele americane au ajuns în dronele iraniene este supravegheată de Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.  

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii