Asteroidul care va trece „extraordinar de aproape” de Pământ. Bucăţi mari ar putea cădea ca meteoriţi

Un asteroid de dimensiunea unui camion de marfă va trece de Pământ într-una dintre cele mai apropiate astfel de întâlniri înregistrate vreodată – ajungând la o zecime din distanţa de pe orbita majorităţii sateliţilor de comunicaţii, scrie The Guardian.

NASA a spus că asteroidul, recent descoperit, va trece la 2.200 de mile (3.600 km) deasupra vârfului sudic al Americii de Sud, la 19.27, ora de est a SUA, joi (12:27 GMT vineri).

Potrivit NASA, nu vor fi şanse de a lovi Pământul. Chiar dacă s-ar apropia mult, oamenii de ştiinţă au spus că cea mai mare parte ar arde în atmosferă, bucăţi mai mari ar putea cădea ca meteoriţi.

Sistemul de evaluare a riscurilor de impact al NASA, numit Scout, a exclus rapid un impact, a declarat dezvoltatorul său, Davide Farnocchia, inginer la Jet Propulsion Laboratory al agenţiei din Pasadena, California, potrivit News.

„Dar, în ciuda celor foarte puţine observaţii, a fost totuşi capabil să prezică că asteroidul va trece extraordinar de aproape de Pământ”, a spus Farnocchia. „De fapt, aceasta este unul dintre obiectele care s-au apropiat cel mai mult de Pământ din rândul celor înregistrate vreodată”.

Descoperit sâmbătă, asteroidul cunoscut sub numele de 2023 BU se crede că are o diametru între 3,5 m şi 8,5 m.

A fost observat pentru prima dată de acelaşi astronom amator din Crimeea, Ghenadi Borisov, care a descoperit o cometă interstelară în 2019. În câteva zile, zeci de observaţii au fost făcute de astronomi din întreaga lume, permiţându-le să stabilească cu precizie traiectoria asteroidului.

Acea traiectorie va fi modificată drastic de gravitaţia Pământului pe măsură ce trece. În loc să graviteze în jurul Soarelui la fiecare 359 de zile, acesta se va muta pe o orbită eliptică care va dura 425 de zile, potrivit NASA.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii