Avertismentul NASA după ce un asteroid cât un camion a trecut pe lângă Pământ: Punct orb în detectarea amenințărilor planetei

Descoperirea asteroidului de dimensiunea unui camion care a trecut recent pe lângă Pământ a stârnit îngrijorarea NASA. Asteroidul a fost descoprit cu doar câteva zile înainte ca acesta să treacă pe lângă Pământ. 

Deși nu a reprezentat un pericol, acest fenomen astronomic a evidențiat un punct slab al capacității oamenilor de știință de a observa din timp un asteroid care ar reprezenta, cu adevărat, o amenințare pentru Terra.

De ani de zile NASA a făcut o prioritate din detectarea asteroizilor, însă specialiștii încă nu au capacitatea de a-i repera din timp. 

Asteroidul uriaș descoperit de NASA a lovit atmosfera Pământului

Asteroidul 2023 BU este o mică rocă spațială reperată de NASA pe 21 ianuarie, care a trecut pe lângă Terra vineri dimineață (27 ianuarie).

Dacă s-ar fi îndreptat spre Pământ, cel mai probabil asteroidul ar fi fost pulverizat în atmosferă. El nu a reprezentat nicio amenințare, existând doar riscul ca mici fragmente ale rocii să ajungă pe Terra.

Probabilitatea unui impact asupra Pământului este destul de mică însă. Riscurile cresc însă în funcție de dimensiunea asteroidului.

Se estimează că o rocă de cinci metri țintește Pământul o dată pe an și o stâncă de 50 de metri poate lovi planeta o dată la 1 000 de ani, conform NASA.

Astronomii nu pot vedea însă din timp o astfel de rocă care se îndreaptă către Pământ. O rocă meteorică poate fi observată cu doar câteva zile înainte.

„Nu știm unde sunt cei mai mulți asteroizi care pot provoca dezastre”, a spus Terik Daly, un om de știință de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins, conform Reuters. 

Astronomii sunt de părere că ar putea fi aduse îmbunătățiri capacității NASA de a detecta, din timp, asteroizii.

„Câte pericole naturale există despre care am putea face ceva și să le prevenim? Nu sunt multe”, a spus Terik Daly.

O îmbunătățire majoră a arsenalului NASA va fi NEO Surveyor, un telescop de 1,2 miliarde de dolari aflat în dezvoltare, care va fi lansat la peste 1,6 milioane de kilometri distanță de Pământ și va supraveghea asteroizii.

Proiectul promite un avantaj semnificativ față de telescoapele de la sol, care sunt împiedicate de lumina zilei și de atmosfera Pământului să observe la timp eventualele pericole.

Noul telescop va ajuta NASA să atingă un obiectiv alocat de Congres în 2005: să detecteze 90% din asteroizii mai mari de 140 de metri sau pe cei suficient de mari pentru a distruge o regiune de pe un întreg continent.

„Cu Surveyor ne concentrăm cu adevărat pe găsirea unui singur asteroid care ar putea provoca o zi cu adevărat proastă pentru mulți oameni. Dar avem și sarcina de a obține statistici bune despre obiectele mai mici”, a spus Amy Mainzer, investigatorul principal NEO Surveyor.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii