Un an de la invazia Rusiei. Care sunt statele care au trimis, oficial, cele mai multe arme și ajutoare financiare Ucrainei

Unele state oferă Ucrainei mai mult ajutor decât altele. Potrivit datelor publicate în decembrie 2022 de Kiel Institute for the World Economy, un think-tank german, Statele Unite sunt cel mai mare donator al Ucrainei.

Cifrele analizate de Institutul Kiel și citate de Al Jazeera centralizează ajutorul militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei de către guverne, în principal din UE și țările din Grupul celor Șapte (G7).

Asistența militară include arme, echipamente și ajutor financiar pentru armata ucraineană.

Ajutorul umanitar acoperă asistența medicală, alimentară și alte articole pentru civili, în timp ce asistența financiară vine sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

În total, SUA au pus la dispoziția Kievului un ajutor militar, financiar și umanitar de aproximativ 47,8 miliarde de euro (50,3 miliarde de dolari), aproape jumătate dintre acestea fiind sub formă de asistență militară, în timp ce instituțiile UE, precum Banca Europeană de Investiții, Comisia și Consiliul UE și Fondul european pentru pace, au oferit Ucrainei un ajutor de 35 de miliarde de euro (36,8 miliarde de dolari), în principal sub formă de ajutor financiar.

Marea Britanie a fost al treilea cel mai mare contribuabil la ajutorul acordat Ucrainei, cu 7,1 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari) promise între 24 ianuarie și 20 noiembrie.

Cu toate acestea, SUA, cea mai mare economie din lume, oferă Ucrainei un ajutor care se ridică la mai puțin de un sfert de procent (0,23) din PIB-ul său.

Comparați această situație cu cea a țărilor baltice, cum ar fi Estonia, ale cărei angajamente bilaterale totale ca procent din PIB-ul său au fost de 1,1%, urmată de Letonia cu 0,93%, Polonia 0,5% și Lituania 0,46%.

Ce tancuri și alte echipamente militare sunt donate Ucrainei

Membrii NATO s-au angajat să trimită mai multă muniție Ucrainei.

SUA, Marea Britanie și Germania trimit, de asemenea, tancuri, iar Germania permite altor țări occidentale să trimită tancuri de fabricație germană din flotele lor.

Cu toate acestea, nicio țară NATO nu a acceptat încă cererile Ucrainei de a trimite avioane de luptă.

Tancuri

Potrivit BBC News, SUA trimite 31 de tancuri Abrams, Marea Britanie furnizează 14 tancuri Challenger 2, iar Germania 14 tancuri Leopard 2.

Leopard 2 este folosit de mai multe țări europene și este considerat mai ușor de întreținut și mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decât majoritatea celorlalte tancuri occidentale.

Ucraina a folosit tancuri T-72 proiectate de Pactul de la Varșovia înainte de invazie, iar din februarie 2022 a primit peste 200 de T-72 din Polonia, Republica Cehă și un număr mic de alte țări.

Anunțând decizia SUA de a trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, președintele Joe Biden le-a descris ca fiind „cele mai capabile tancuri din lume”. El a declarat că SUA va începe imediat antrenarea soldaților ucraineni pentru a le folosi, dar rămâne neclar cât timp va trece până când vor fi livrate tancurile propriu-zise.

Vehicule de luptă

Profesioniștii militari subliniază faptul că succesul pe câmpul de luptă necesită o gamă largă de echipamente, desfășurate în mod coordonat, cu sprijinul logistic necesar.

Stryker este unul dintre numeroasele vehicule blindate care au fost donate Ucrainei. SUA au confirmat recent că 90 de Stryker vor fi trimise în curând.

Printre celelalte vehicule donate recent de SUA se numără încă 59 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley. Acestea au fost utilizate pe scară largă de forțele americane în Irak.

Apărarea antiaeriană

În decembrie, SUA au anunțat, de asemenea, că vor trimite sistemul de rachete Patriot în Ucraina, iar Germania și Olanda au urmat recent exemplul.

Acest sistem extrem de sofisticat are o rază de acțiune de până la 100 km (62 de mile), în funcție de tipul de rachetă utilizat, și necesită o pregătire specializată pentru soldații ucraineni, care probabil va fi efectuată la o bază a armatei americane din Germania.

Dar sistemul este scump de operat – o rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari.

De la începutul conflictului, Ucraina a folosit sisteme sol-aer S-300 din epoca sovietică împotriva atacurilor rusești.

Înainte de începerea conflictului în februarie, Ucraina avea aproximativ 250 de S-300 și s-au depus eforturi pentru a le reface cu sisteme similare stocate în alte țări ex-sovietice, unele provenind din Slovacia.

De asemenea, SUA au furnizat Ucrainei Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missile System). Primele Nasams au sosit în Ucraina în luna noiembrie.

În plus, Marea Britanie a furnizat mai multe sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv Starstreak, conceput pentru a doborî avioanele care zboară la joasă înălțime la distanță mică.

Germania a furnizat, de asemenea, sisteme de apărare aeriană, inclusiv sistemele de apărare aeriană IRIS-T, care pot lovi rachetele care se apropie la o altitudine de până la 20 km.

Rachete cu rază lungă de acțiune

Printre lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune trimise Ucrainei de către SUA se numără M142 High Mobility Artillery Rocket System sau Himars. Mai multe țări europene au trimis, de asemenea, sisteme similare.

Se crede că Himars au fost esențiale pentru succesul Ucrainei în respingerea forțelor rusești în sud, în special în Herson, în noiembrie.

În mod esențial, raza de acțiune a Himars, precum și a multor alte sisteme, variază în funcție de muniția folosită și se crede că donatorii occidentali nu au furnizat muniția cu cea mai mare rază de acțiune.

Munițiile despre care se crede că au fost furnizate Ucrainei conferă sistemului o rază de acțiune de aproximativ 80 km (50 de mile), care este mai mare decât cea a sistemului Smerch de pe partea rusă.

De asemenea, sistemele Himars sunt mult mai precise decât sistemele rusești echivalente.

Lansatoare de obuze

În lunile care au urmat invaziei și retragerii Rusiei de la Kiev, o mare parte a războiului s-a concentrat în estul țării, unde livrările de artilerie către Ucraina au fost foarte solicitate.

Australia, Canada și SUA s-au numărat printre țările care au trimis în Ucraina lansatoare de obuze M777 avansate și muniție.

Raza de acțiune a M777 este similară cu cea a obuzierului Giatsint-B al Rusiei și mult mai mare decât cea a tunului remorcat D-30 al Rusiei.

Țările NATO spun că plănuiesc să își intensifice furnizarea de obuze, deoarece Ucraina le-a folosit mult mai repede decât sunt livrate.

Acestea le cer producătorilor lor interni să crească producția.

Arme antitanc

Mii de arme Nlaw, concepute pentru a distruge tancurile cu o singură lovitură, au fost, de asemenea, furnizate Ucrainei.

Se crede că armele au fost deosebit de importante pentru oprirea avansării forțelor rusești spre Kiev în orele și zilele care au urmat invaziei.

Drone

Dronele au avut un rol important în conflictul de până acum, multe dintre ele fiind folosite pentru operațiuni de supraveghere, direcționare și transport greu.

În ultimele luni, Turcia a vândut drone armate Bayraktar TB2 Ucrainei, în timp ce producătorul turc al sistemului a donat drone pentru operațiuni de finanțare colectivă în sprijinul Ucrainei.

Analiștii spun că Bayraktar TB2 au fost extrem de eficiente, zburând la o înălțime de aproximativ 25.000 de picioare (7.600 m) înainte de a coborî pentru a ataca ținte rusești cu bombe ghidate cu laser.

De ce nu furnizează țările NATO avioane de luptă

Ucraina a cerut țărilor NATO să trimită avioane de luptă, cum ar fi F-16 Fighting Falcon de fabricație americană. Nicio țară nu a fost încă de acord.

Unul dintre motive este faptul că este nevoie de mult timp pentru a antrena piloții să piloteze avioane de vânătoare, iar acestea necesită multă întreținere.

Țările NATO sunt, de asemenea, îngrijorate că, dacă Ucraina și-ar folosi avioanele de luptă pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei, ar putea să le atragă și mai mult în război.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii