Avertizare privind o furtună solară puternică: Pată solară gigantică de 31.900 de kilometri îndreptată spre Pământ VIDEO

O pată solară gigantică, numită AR3038, și-a dublat dimensiunea în 24 de ore, crescând până la de 2,5 ori dimensiunea Pământului, aproximativ 31.900 de kilometri în diametru.

Experții avertizează că aceasta va determina o puternică furtună solară, care ar putea lovi planeta noastră în următoarele zile.

Petele solare sunt niște zone întunecare de pe suprafața Soarelui, unde cîmpurile magnetice puternice create de fluxul de sarcini electrice din plasma astrului, se formează sub forma unor bucle înainte să explodeze, potrivit Live Science.

”Miercuri, pata solară AR3038 a fost mare. Joi, 23 iunie 2022, este uriașă. Pata solară a crescut rapid și și-a dublat dimensiunea în doar 24 de ore. Pata are un câmp magnetic instabil ”beta-gamma” care adăpostește energie pentru erupții solare din clasa M (de mărime medie) și se află direct spre fața Pământului”, a raportat SpaceWeather.

Atunci când o erupție solară lovește atmosfera superioară a Pământului, razele X și radiațiile ultraviolete ale exploziei ionizează atomii, făcând imposibilă trimiterea undelor radio de înaltă frecvență și creând așa-numita întrerupere a radioului.

În ciuda creșterii alarmante în dimensiuni a petei solare, ea este mai puțin înfricoșătoare decaât pare. Erupțiile solare așteptate sunt din clasa M și ele pot provoca pe Pământ întreruperea transmisiilor radio, dar și a unor comunicații prin satelit.

În timpul acestor furtuni solare, câmpul magnetic al Pământului este ușor comprimat de fluxurile de particule încărcate energetic, care se scurg pe liniile câmpului magnetic, eliberând energie sub formă de lumină pe timpul nopții, creând Aurorele Boreale.

Mișcările acestor particule încărcate pot perturba câmpul magnetic al planetei noastre, suficient de puternic pentru a distruge sateliții, așa cum s-a întâmplat recent cu sateliții companiei SpaceX, a lui Elon Musk, care a pierdut numai puțin de 40, în urma unei furtuni solare puternice din luna februarie 2022.

Oamenii de știință au avertizat că cele mai puternice erupții solare (din clasa X) pot afecta grav rețelele electrice de pe Pământ, putând duce la întreruperea curentului electric și chiar la paralizarea intetrnetului, la nivel mondial.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii