România promite din nou că va achita datoriile de peste 100 milioane euro către Agenţia Spaţială Europeană

România intenţionează să plătească, până la sfârşitul anului, datoriile restante la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), spune Ministerul Cercetării, într-un comunicat de presă. În august 2021, ministrul de atunci, promitea că România va plăti o primă tranșă din datorie.

Oficialii români promit din 2019 că vor achita datoria, însă acest lucru nu s-a concretizat.

Promisiunea din vara anului trecut era că aproximativ 60 milioane euro vor fi achitați până la final de 2021.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă că a iniţiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

„România trebuie să îşi respecte angajamentele. Avem o tradiţie în participarea la proiecte aerospaţiale de anvergură, prin specialiştii noştri de prim rang, apreciaţi şi respectaţi la nivel mondial. România reprezintă un pilon de bază al proiectului spaţial european şi este dornică şi pregătită să contribuie în continuare prin toate minţile sale luminate la cele mai importante proiecte ESA”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Ministerul precizează că prin acest proiect vizează deblocarea plăţii contribuţiei restante a României la fondul de cercetare spaţială al ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei.

„România este singurul stat membru care înregistrează datorii la ESA, restanţe acumulate în perioada 2017-2019”, spune ministrul.

Ministrul spune că se va reobţine dreptul de vot al României în Consiliul ESA, accesul celor peste 200 de firme româneşti la finanţările ESA şi participarea deplină a ţării în toate proiectele spaţiale europene.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii