Descoperire NASA uluitoare pe Marte: Poligoane extraterestre găsite pe suprafața planetei VIDEO

Cea mai performantă cameră video trimisă vreodată pe o altă planetă a făcut o imagine fascinantă, în care a surprins niște poligoane extraterestre ciudate aflate pe suprafața lui Marte. Peisajul neobișnuit, care a fost capturat de la bordul sondei spațiale Reconnaissance Orbiter a NASA, reprezintă un mozaic de zig-zaguri de gheață.

Fotografia, care a fost luată de pe orbita lui Marte pe 30 martie 2022, dezvăluie alte mistere ale fenomenelor care se produc pe planeta roșie, potrivit Live Science.

Poligoanele și stropii colorați observați în fotografie sunt caracteristici ale primăverii de pe Marte, când rezervoarele ascunse de gheață subterană ies la suprafață, au anunțat cercetătorii de la Universitatea Arizona din Statele Unite, care conduc misiunea HIRISE.

”Atât apa, cât și gheața carbonică au un rol major în sculptarea suprafeței lui Marte, la latitudini mari. Apa înghețată din sol împarte solul în poligoane”, au spus astronomii NASA.

Marginile acestor poligoane devin crăpate și uzate în timpul primăverii, pe măsură ce gheața de suprafață se transformă din starea solidă în una gazoasă, într-un proces denumit sublimare.

Când are loc această transformare, gurile de gheață carbonică ”erup” pe suprafața marțiană, lăsând depozite de particule întunecate, sub formă de evantai. Acolo unde particulele întunecate se scufundă în gheața uscată de la suprafață, semnele strălucitoare pătează solul.

Camera video HIRISE se află la bordul sondei spațiale Mars Reconnaissance a NASA, care orbitează planeta roșie la o altitudine cuprinsă între 216 și 250 de kilometri și care și-a început misiunea în 2006.

 

IT & Life.. Published @ 2023 by fantezii